ZELF grip op het coronavirus

Updated: Aug 8, 2020

De hele wereld is direct of indirect in de greep van het coronavirus. Hard wordt er gewerkt aan een vaccin, het medicijn, het 'heilige' doel. Volgens experts zal het wellicht halverwege 2021 klaar zijn voor wijdverspreid gebruik [1]. Zal het dan überhaupt nog nodig zijn of voldoende werken gezien mutaties en de beperkte effectiviteit die we zien bij andere (virale) vaccins [2]. De focus die gelegd wordt op een vaccin voor corona is kortzichtig en destructief, aangezien er veel snellere- en breedwerkende 'middelen' zijn, waarover de bevolking niet geïnformeerd wordt. Daarom wil ik er daar in in dit artikel aandacht aan besteden.


Een gezond lichaam is een gezond immuunsysteem

Ons lijf is in een continue oorlog met schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en parasieten (pathogenen). Het immuunsysteem is het deel van ons dat deze strijd uitvoert. Wegens degeneratie (ouder worden) of levensstijl factoren glijden we langzaam af in lichamelijke disfunctie en ongezondheid. Tegelijkertijd houdt dit in dat het immuunsysteem steeds minder goed in staat is zich tegen pathogenen te verweren of onderscheid te kunnen maken tussen vriend en vijand (auto-immuniteit).


Een gezonde levensstijl voor een gezond lichaam

Levensstijl interventies zouden nummer 1 moeten staan in beleid op elk niveau, aangezien het goedkoper is voor de consument, preventief, bestrijdend, levenskwaliteit en kwantiteit verhogend is en de uit de klauwen lopende zorgkosten drastisch zou verlagen. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie zijn de meeste ziekten waaraan de moderne mens overlijdt grotendeels te wijten aan leefstijlfactoren en voorkombaar.

Overgewicht, metabool syndroom en diabetes type 2

Duidelijk is geworden dat het metabole syndroom (voorloper van) en diabetes type 2 een risicofactor zijn voor het overlijden aan corona en alle (chronische) ziekten [3]. Ook zonder overgewicht kun je het metabole syndroom hebben. Zelfs atleten hebben op grote schaal last van dit syndroom wegens een ongezonde (moderne) levensstijl [4].


Overgewicht, het metabole syndroom, diabetes type 2, ongezondheid zijn en dus risico op overlijden door corona hebben, heeft alles te maken met de bijbehorende insuline resistentie, leptine resistentie en cortisol resistentie. Deze signaal moleculen vervullen (indirect) alle functies in ons lijf, waaronder ook een goed functionerend immuunsysteem. Een goede gevoeligheid op het gebied van insuline, leptine en cortisol is essentieel voor onze gezondheid.


Onderstaande KLEINE SELECTIE interventies en middelen uit de natuur verbeteren gevoeligheid en functie van insuline, leptine, cortisol en/of immuunfuncties:

Intermittent living

Intermittent Living is gebasseerd op de wetenschap achter de werking van hormetische prikkels zoals kortdurende extreme koude, therapeutische hypercapnia (CO2 therapie), medicinale hypoxie (lage O2 therapie), sauna, intermittent fasting en intermittent drinking. Hormese staat voor "What doesn't kill you, makes you stronger". Een oude volkswijsheid en evolutionaire onderbouwde logica die nu gelukkig beschouwd wordt als wetenschappelijk bewezen.

 • Intermittent exercise o.a. High Intensity Interval Training [5]

 • Intermittent fasting

 • Intermittent drinking

 • Intermittent cold

 • Intermittent heat

 • Intermittent hypoxia (ademhalingsoefeningen, sport)

 • Intermittent hypercapnia (ademhalingsoefeningen, sport)

Nutrienten

 • Active Hexose Correlated Compound (AHCC) uit paddestoelen

AHCC is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten tegen infecties en virussen. AHCC behoort tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM). Substanties met immunomodulerende eigenschappen die de algehele weerstand verbeteren (in de winter, bij ziektegerelateerde immunodeficiëntie), het immuunsysteem gerichte ondersteuning bieden bij infecties, chronische ontstekingen tot rust brengen, auto-immuunprocessen remmen en veroudering van het immuunsysteem tegengaan [6].

 • Berberin een veelzijdige fytonutriënt (uit o.a. Berberis aristata, berberis vulgaris en Coptis chinensis)

Berberinne verbetert de insuline gevoeligheid, verminderd overgewicht en verbeterd o.a. de cholesterol waarden. Ook tonen preklinische (in-vitro, in-vivo) studies tonen aan dat berberine een breedspectrum antivirale activiteit heeft. Tevens is berberine effectief tegen het binnendringen in de gastheercel en daarop volgende replicatie van veel virussen. Berberine kan ter preventie van een virusinfectie of bij een bestaande virusinfectie worden ingezet [7].

 • Microalg Spirulina (Arthrospira platensis)

De eetbare microalg Spirulina (Arthrospira platensis) is zeer rijk aan uiteenlopende voedingsstoffen. De blauwalg wordt gezien als ’s werelds meest voedzame greenfood en is goed inzetbaar bij bacteriële en virusinfecties. Spirulina is zeer eiwitrijk, waarbij alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn. Het is de rijkste bron van bètacaroteen en gemengde carotenoïden (waaronder zeaxanthine) ter wereld. Ook bevat spirulina de meeste vitamine E van alle natuurlijke grondstoffen en is het 49% actiever in het lichaam dan synthetische vitamine E. Spirulina bevat 3 keer meer GLA dan teunisbloemolie. In totaal bevat spirulina 9 belangrijke vitaminen, waaronder vitamine B1, B2, B3, B6 en B12. Bovendien bevat het meer dan 14 mineralen die zijn gebonden aan 8 essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne. Tot slot is het rijk aan chlorofyl en het antioxidantenzym superoxidedismutase (SOD) [8].

 • Curcuminoïden/Curcumine

Curcumine remt virusreplicatie en versterkt de reguliere behandeling. Curcumine is een krachtige antioxidant en vrije radicalenvanger, remt de vorming van vrije radicalen en beschermt biologische structuren zoals lipiden, eiwitten en DNA tegen oxidatieve beschadiging

Een belangrijk effect van curcumine is verhoging van activiteit en/ of hoeveelheid van de

transcriptiefactor Nrf2 (nuclear factor erythroid 2 related factor 2), die endogene induceerbare verdedigingssystemen activeert in reactie op oxidatieve stress (veroorzaakt o.a. door een virus) en andere endogene en exogene stressoren. Nrf2 activeert het antioxidantsysteem (met onder meer verhoging van de synthese van glutathion en antioxidantenzymen), remt ontstekingen (onder meer door neerregulatie van NFκB en verhoging van anti-inflammatoir IL-10) en activeert fase II detoxificatie-enzymen [9].

 • Mineraal zink

Alle cellen in ons lichaam hebben alle mineralen en alle vitaminen nodig. Over het algemeen heeft de moderne mens een zink tekort, wat te maken heeft dat wij niet meer zoveel zeeleven eten als dat wij dat in onze evolutionaire historie deden. Naast zink geldt dit ook voor selenium, jodium en omega 3. Zink is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 (metallo)enzymen (die uiteenlopende biochemische reacties katalyseren) en meer dan 2000 transcriptiefactoren (zogenaamde zinkvingereiwitten, die de genexpressie reguleren). Ook is zink betrokken bij de communicatie tussen cellen (intercellulaire signalering) en de signaaloverdracht in cellen (intracellulaire signalering)

Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot (reversibele) gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en een verhoogde (virus)infectiegevoeligheid en een verminderde immuunfunctie.

 • Mineraal Selenium

Zie intro zink. Een groep onderzoekers onder leiding van Margeret Rayman (universiteit van Surrey, VK) heeft een verband gevonden tussen seleniumstatus en COVID-19 in China. In seleniumarme gebieden herstellen COVID-19-patiënten minder snel dan patiënten die in seleniumrijke gebieden van China leven [10]. Ook andere virussen gedijen beter onder een lage seleniumstatus, zoals hepatitis B en hiv.

 • Vitamine C

Het toedienen van vitamine C in doseringen tot 1000 maal de ADH, (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is waarschijnlijk de meest onderbelichte en verzwegen therapie in de geneeskunde. Vrijwel alles is uit de kast gehaald om deze veilige, niet toxische en effectieve therapie onderuit te halen. Lees hier verder [11].

 • Vitamine D

Vitamine D is (indirect) nodig voor alle functies van het lijf, waaronder een goede immuunfunctie. Veel Nederlanders hebben een tekort. Gezien wordt dat mensen die overlijden aan corona vaak een vitamine D tekort hebben [12,13]. Vitamine D werkt beschermend tegen corona. Zie ook mijn blog over vitamine D.


Kortom

Leef weer zoals een homo sapien en ga lekker bewegen, in de koude, hitte, fast af en toe en eet voedingsstoffen die onze voorouders ook gebruikt hebben voor hun gezondheid om zo sterk en krachtig mogelijk te zijn en dan is corona kansloos tegen ons lichaam.Bronnen

 1. https://www.bbc.com/news/health-51665497

 2. https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid19-mutations-strains-variants

 3. Obesity as a risk factor for COVID-19: an overview https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2020.1775546

 4. Prevalence of Metabolic Syndrome and Its Components among Chinese Professional Athletes of Strength Sports with Different Body Weight Categories https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821854/#:~:text=This%20study%20shows%20that%20the,and%2011%25%2C%200%25.

 5. High intensity training in obesity: a Meta‐analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598019/

 6. https://www.orthokennis.nl/artikelen/ahcc

 7. https://www.orthokennis.nl/artikelen/berberine

 8. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27067133/

 9. https://www.orthokennis.nl/artikelen/Curcumine

 10. Zhang J, Taylor EW, Bennett K et al. Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China. Am J Clin Nutr. 2020 doi:10.1093/ajcn/nqaa095

 11. http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml

 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7246956/

 13. https://www.bmj.com/content/bmj/356/bmj.i6583.full.pdf28 views0 comments