Saffraan, een goed onderzocht 'geneesmiddel'

Updated: Jun 21, 2020

Krokos satifus

De duurste specerij ter wereld wordt ook wel ‘het rode goud’ genoemd. Saffraan, dat een iets bittere smaak heeft en een karakteristieke geur die het midden houdt tussen honing en hooi, wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen en pijn.


Tegenwoordig is saffraan uitgebreid onderzocht door de wetenschap. Zo is het bijvoorbeeld door twee meta-analyses, met een totaal van 11 studies van hoge kwaliteit, even effectief bevonden als moderne anti depressiva, zoals fluoxetine en citalopram. Dit is bovendien zonder de bijwerkingen, zoals seksuele stoornissen. Het is angst- en stress remmend, bloeddruk verlagend wanneer die te hoog is en helpt bij cognitieve (brein) functies.


Saffraan heeft o.a. immuunmodulerende werkingsmechanismen die via remming van bepaalde onstekingsbevorderende cytokines (signaalstoffen), resulteert in remming van (lage graads) ontsteking. Onder andere dit voorgaande leidt tot werking op de volgende gebieden:

- Sterke antioxidantactiviteit - Ontstekingsremming, immunomodulatie en pijnstilling

- Antidepressieve, angstremmende en stressverlagende activiteit - Afrodisiacum - Sterke neuroprotectieve effecten

- Bescherming netvlies en oogzenuw - Gunstig voor luchtwegen, ontspanning glad spierweefsel

- Cardiovasculaire effecten

- Bescherming tegen kanker (progressie)

- Effectief tegen depressie

- Cognitieve achteruitgang, ziekte van Alzheimer - Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie - Vermindering premenstrueel syndroom - Vermindering seksuele disfunctie en mannelijke onvruchtbaarheid - Werkt tegen metabool syndroom en overgewicht

Gebruik en veiligheid

Saffraan(extract) is zeer veilig in de doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn. Wetenschappers zijn van mening dat doseringen tot 1500 mg/dag ook nog veilig zijn, terwijl doseringen boven 5000 mg/dag (zeer) toxisch zijn. In hoge dosis kunnen carotenoïden in saffraan zorgen voor verkleuring van oogwit en huid. Alle krediet gaat naar de mensen van orthokennis, die een goed overzicht hebben geschreven. Zie op hun pagina voor verdiepende informatie en bronvermelding.
37 views0 comments

Recent Posts

See All