Psilocibine en de mens helen

Updated: Dec 7, 2021

Onderstaande is alleen ter informatie en dient niet als medisch advies. Voor ondersteuning zoek begeleiding bij een arts of therapeut.


 

Bevrijding van het ego

In dit artikel geef ik aandacht aan psilocibine, wat de werkzame stof in truffels is. Het is uitgebreid onderzocht door wetenschappers die hieronder in de video's vertellen. Psychedelica zoals psilocibine doorbreken het script van het ego, dat zich kenmerkt door presteren, verharding, vermijding, narcisme en angst. Zolang dit het leven dicteert missen we een diepere rijkere emotionele verbinding met onszelf en anderen.


Transformerende ervaringen via psilocibine

Vooraanstaand psychofarmacoloog Roland Griffiths onthult de manieren waarop psychedelische medicijnen kunnen worden gebruikt om spiritueel betekenisvolle, persoonlijk transformerende ervaringen te bereiken.Psilocibine brengt ons dichter bij de betekenis van ons bestaan

De wezenlijke thema's van ons bestaan worden toegankelijk en verhelderd met psilocibine.Hoe werkt het?

Psilcybine wordt in het lichaam omgezet in de actieve vorm psilocin dat werkt als een serotonine agonist (zie onderstaande video), dat met andere woorden de werking van de neurotransmitter serotonine verhoogt. Serotonine heeft veel te maken met verbinding met lichaam, gevoelens en anderen. Een tekort op serotonine niveau, maakt depressief, egoïstischer en geeft gebreken op empathisch gebied. Deze tekorten merkt de persoon in kwestie vaak juist niet op, omdat het contact ermee juist afwezig is. Voor homo sapiens, een sociaal wezen heeft dit allerlei negatieve gevolgen.


Wanneer we serotonine verhogen en weer kunnen verbinden, leidt dit tot regulatie en verwerking van emotionele blokkades. Mensen beschrijven het als (spiritueel) inzicht, dat wellicht niets anders is dan het groter geheel en daarbij de oplossingen zien. Emotionele blokkades en trauma's zijn eigenlijk in het verleden ontstane onopgeloste ervaringen. Het brein is continu op zoek naar coping en regulatie.


Verschil tussen paddo’s en truffels

Psilocybine is de stof in zowel paddo’s als truffels. De effecten zijn gelijk. Waar zit het verschil? Paddo’s en truffels zijn beide de ‘vruchten’ van een ondergronds schimmelnetwerk. In werkelijkheid is het enige verschil dat paddo’s boven de grond groeien en truffels het ondergrondse deel van dezelfde organisme vormen.


Uitermate veilig

Het verslavend effect is zeer klein. De lichamelijke risico’s van psychedelische paddenstoelen zijn verwaarloosbaar. Blijvende orgaanschade is tot nu nergens gemeld. De giftigheid van psilocybine is zeer laag. Schattingen suggereren dat een dodelijke dosis psilocybine tenminste 1000 keer de werkzame dosis is, dat is een zeer brede veiligheidsmarge (2).


 

Bronnen

(1) Vater, A., Moritz, S., & Roepke, S. (2018). Does a narcissism epidemic exist in modern western societies? Comparing narcissism and self-esteem in East and West Germany. PloS one, 13(1), e0188287. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0188287


(2) Gable RS. Comparison of acute lethal toxicity of commonly abused psychoactive substances. Addiction 2004; 99(6)


52 views0 comments

Recent Posts

See All