Neuroinflammatie en neurologische (psychische) aandoeningen.

Updated: Jun 22, 2020

In mijn andere artikel leg ik uit dat (chronische systemische) laaggradige ontsteking het centrale mechanisme is achter (westerse) chronische niet overdraagbare aandoeningen en ziekten. Ontsteking van het zenuwstelsel en brein genaamd neuroinflammatie zit hier aan vast. Depressie, angststoornissen, schizofrenie, AD(H)D, autisme, multiple sclerose, migraine, alzheimer, parkinson, epilepsie, fibromyalgie, traumatic brain injury (whiplash), PTSS, burnout en chronisch vermoeidheidssyndroom hebben allen neuroinflammatie als centraal component. Specifieke genetische- en omgevingsfactoren bepalen welke hersendelen vatbaar zijn en gaan disfunctioneren en zijn bepalend voor 'jouw' ziekte.


Inflammatie: 'Vriend en vijand'

Inflammatie is het mechanisme achter aanpassing en overleving. Kortdurende inflammatie en immuunactiviteit is over het algemeen adaptief (gezond) en helpt ons bijvoorbeeld te leren, echter een chronisch overmatige reactie doet schade en zorgt ervoor dat (hersen)weefsel afneemt (atrofieert).


Hieronder zie je bij de illustratie: IL= interleukine en TNF, IFNy zijn cytokinen wat moleculen zijn met signaalfuncties die verspreid worden door (immuun)cellen, waar breincellen dan weer op reageren.


Links Rechts

kortdurend en mild is gezond Chronisch en hoog is ongezond

Bron: Neuroinflammation: The Devil is in the Details (2016)


Zie onderstaande tabel voor bepaalde verhoudingen en verhogingen van cytokinen, die gezien worden bij verschillende ziekten.


Bron: Modulating Neuroinflammation to Treat Neuropsychiatric Disorders (2017).


Negatieve effecten gezien bij hersenscans

Het is al lange tijd bekend via MRI dat er een correlatie (verband) is tussen een kleinere hippocampus en mensen met een depressie, dat een meta-analyse uit 2018 laat zien. Onderzochte mensen met AD(H)D hebben een twee keer kleinere amygdala, een kleinere hippocampus, accumbens, caudate, putamen en een kleiner brein over het algeheel, in vergelijking met andere mensen. Het is een kip en ei verhaal, maar wanneer hieraan verbonden wordt dat chronisch actief immuunsysteem; schade en celdood veroorzaakt, dan is breinschade als gevolg van depressie en welk vorm van chronische neuroinflammatie dan ook, geen onlogische aanname. Bij AD(H)D is aangetoond dat het gebruik van neurostimulanten (medicijnen), breingebieden minder klein zijn dan bij de controlegroep, wat wellicht de veranderbaarheid en herstelmogelijkheden van het brein aangeeft.


Bron: Subcortical brain volume differences in participants with attention deficit hyperactivity disorder in children and adults: a cross-sectional mega-analysis (2017).Post-traumatische-stress stoornis, paniekstoornis, angststoornissen, spanningsgerelateerde klachten en het immuunsysteem

Wanneer wij een tijger, sociale afwijzing, werkstress of andere vorm van psycho-sociale stress ervaren wordt via ons stresssysteem immuuncellen geactiveerd en die activeren weer mechanismen in ons brein. Ons immuunsysteem wordt ook geactiveerd door alle andere vormen van stress (inflammatie), zoals voeding, hitte, kou, bacteriën, chemicaliën enzovoorts. Kortdurend is dit meestal geen enkel probleem. Chronisch leidt dit tot een proces waar ons lijf en brein, soms maar moeilijk uitkomt.Bron: Inflammation in Fear- and Anxiety-Based Disorders: PTSD, GAD, and Beyond (2017)


Conclusie

Tijd om lichaam en psyche te gaan zien als een geheel en dus ook zo te gaan 'genezen' volgens een systemische denkwijze. Om gezondheid te bereiken zullen we alle factoren die de chronische systemische laaggradige ontsteking in stand houden, zien op te lossen en het lichaam te geven wat het nodig heeft via voeding, (sociale) steun, beweging, rust enzovoorts.


Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28219628


http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2237-60892018000400369


doi:10.1111/j.1749-6632.2011.06388.x.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664241/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025335/

82 views0 comments