Mindfulnessworkshops voor (ex) kanker patienten op de gezondheidsmarkt

Updated: Jun 22, 2020

Mindfulness komt uit het boeddhisme en geïntroduceerd door Jon Kabat Zinn die het in een 'westers jasje' heeft gestoken. Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding dat zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen wat leidt tot aanvaarding en rust. Je leert het leven te nemen zoals het is zonder je tevergeefs te verzetten, met als gevolg minder frustratie en meer ruimte voor momenten van geluk. Ons brein veranderd door meditatie, waarbij we steeds meer in staat worden om onszelf te reguleren en te sturen. Net als dat een dier weinig controle heeft, trainen we het breindeel wat ons mens maakt en meer meester maakt over ons emotionele of 'dierlijke' deel. Je leert niet om emoties te onderdrukken, maar om ze te reguleren.


Zo wordt meditatie ook wel als een aandacht- of breintraining gezien, waarbij je jezelf en hoe het denken werkt meer aangaat. De stand van buiten onszelf zijn, doorgaan en presteren de 'verzetsstand' waar de (dopaminerge) Nederlander behoorlijk goed in is, is gedreven door het stresssysteem. Echter is het ook relevant voor onze gezondheid (en geluk) dat we ook eens naar onze innerlijke wereld keren, stil gaan staan (zowel letterlijk als figuurlijk), het laten zoals het is (accepteren), zodat ons stresssysteem eens de kans heeft om 'af te koelen'. We kunnen niet altijd maar 'aan' staan vol met stresshormonen, zoals cortisol. Ons lijf heeft limieten, en moet af en toe herstellen, wat niet kan met hoge cortisol waarden in ons bloed.


Mensen die veel mediteren hebben meer ontwikkelde hersendelen blijkt uit MRI scans en al bij een 8-weekse cursus . Wat we trainen, ontwikkelen we, net zoals een spier. Mindfulness is aangetoond effectief bij chronische pijnklachten en terugkerende depressie, al kan je simpel redeneren dat het iedereen kan helpen met een gelukkiger en gezonder leven. Dit geldt en kan natuurlijk ook helpen voor mensen met kanker en op zaterdag 6 juli heb ik op de oncologie zorgmarkt mindfulnessworkshops gegeven voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker.


Conclusie

Mindfulness is een manier van mediteren. Yoga, kung fu (tai chi) is meditatie in beweging, maar een natuurlijk wandelen en vissen zijn ook een manieren waarop wij weer meer in verbinding komen met onszelf. In verbinding (kunnen) zijn met jezelf (en daarmee anderen) is een uitermate belangrijke tool voor een gezond en gelukkig leven.


Bronnen

8-week Mindfulness Based Stress Reduction induces brain changes similar to traditional long-term meditation practice - A systematic review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27429096


6 views0 comments

Recent Posts

See All