Mindfulnessworkshops voor (ex)kanker patiënten op de gezondheidsmarkt

Updated: Nov 8, 2021

Wat is mindfulness

Mindfulness komt uit het boeddhisme en geïntroduceerd door Jon Kabat Zinn die het in een 'westers jasje' heeft gestoken. Mindfulness is een vorm van meditatie en levenshouding dat zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen wat leidt tot aanvaarding, rust en bewuste commitment. Anderzijds is de mens zich bezig continu zich (tevergeefs) te verzetten, leidend tot frustratie en minder ruimte voor momenten van bevrediging en geluk.


Het brein veranderd door meditatietraining

Door mindfulness kan een persoon steeds meer in staat worden om zichzelf te reguleren en te sturen i.p.v. dat gedrag automatisch en onbewust blijft. Dat heet in de psychologie (adequate) coping of emotionele intelligentie. We trainen het onderdeel van het brein wat ons mens maakt en meer meester maakt over ons emotionele of 'dierlijke' deel. Opvoeding en ouders hebben hier uiteraard een zeer centrale rol in.


Het gaat niet om emoties te onderdrukken, integendeel! Het gaat juist om het 'omarmen', voelen waardoor er over verloop van tijd steeds meer grip erop ontstaat.


Mensen die veel mediteren ontwikkelen bepaalde hersendelen blijkt uit MRI scans en al bij een 8-weekse cursus. Deze veranderingen vinden vooral plaats in de frontale cortex en verbindingen me het limbische systeem (emotionele brein). Wat we trainen, ontwikkelen we, groeit net zoals een spier. Mindfulness is met name aangetoond effectief bij chronische pijnklachten en terugkerende depressie. Steeds meer bewijs stapelt zich dat het eigenlijk kan helpen bij allerlei mensen, met verschillende doelen en achterliggende aandoeningen.


Ook kan het helpen voor mensen met kanker en op zaterdag 6 juli heb ik op de oncologie zorgmarkt mindfulnessworkshops gegeven voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker.


Conclusie

Mindfulness is een vorm van mediteren en een levenshouding dat uit het Boeddhisme komt en in een westers jasje is gestopt door Jon Kabat Zinn. Yoga, Kung Fu (Tai Chi) is meer meditatie in beweging, waar wandelen en vissen ook dicht aan reikt. Het gaat om verbinding met onszelf leggen, bewust worden en het begrijpen van (interne) processen. Hierdoor bereiken we als mens adequatere coping en meer emotionele intelligentie. Het brengt meer sturing en dat stuur is wellicht de belangrijkste tool voor een succesvol, gezond en gelukkig leven.


Bron

8-week Mindfulness Based Stress Reduction induces brain changes similar to traditional long-term meditation practice - A systematic review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2742909612 views0 comments

Recent Posts

See All