Dr. S. Ilardi: "Depressie is een ziekte van beschaving"

Depressie is een wereldwijde epidemie die relatief steeds meer voorkomt. Het is de belangrijkste drijfveer achter zelfmoord, die nu wereldwijd meer dan een miljoen levens per jaar kost. Een op de vier Amerikanen zal tijdens zijn leven aan klinische depressie lijden, en het aantal neemt met elke generatie toe vertelt dr. Stephen Ilardi professor klinische psychologie. Dezelfde tendens zien we in Nederland en heeft alles te maken met onze manier van leven.


Dr. Stephen Ilardi spreekt in onderstaande video. Hij is een professor in de klinische psychologie en de auteur van "The Depression Cure".Depressie gaat gepaard met klachten op het gebied van slaap, energie, focus, geheugen, libido en stemming, zegt Stephen Ilardi professor in de klinische psychologie en auteur van "The Depression Cure". Het kan het verlangen van mensen om lief te hebben, te werken, te spelen en zelfs hun wil om te leven vernietigen en kan ook blijvende hersenbeschadiging veroorzaken.


Depressie is het resultaat van een langdurige stressreactie een op hol geslagen stressreactie van de hersenen. De vecht- of vluchtreactie, is er wegens evolutie en hielp onze voorouders wanneer ze werden geconfronteerd met roofdieren of andere fysieke gevaren. Vergeten wordt vaak dat sociale gevaren net zo bedreigend voor ons (kunnen) zijn. De op hol geslagen stressreactie vereiste intense fysieke activiteit van een paar seconden, een paar minuten of - in extreme gevallen - een paar uur.


Depressie is geen 'natuurlijke' ziekte. Het is geen onvermijdelijk onderdeel van het mens-zijn. Ilardi stelt dat depressie, net als veel andere ziekten, een beschavingsziekte is. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een stressvolle, geïndustrialiseerde, moderne levensstijl die onverenigbaar is met onze genetische evolutie.


"Het probleem is voor veel mensen in de westerse wereld, de stressreactie duurt weken, maanden en zelfs jaren achter elkaar, en als het dat doet, is het ongelooflijk giftig", zei Ilardi.


Leven onder voortdurend stressvolle omstandigheden - zoals veel moderne mensen doen - is verstorend voor neurotransmitter balansen zoals dopamine en seratonine, wat kan leiden tot slaapstoornissen, hersenbeschadiging, immuundysregulatie, waarbij laaggradige (chronische) ontsteking centraal staat.


Beschaving is de ziekte

Epidemiologen hebben nu een lange lijst van andere stressgerelateerde ziekten geïdentificeerd als 'beschavingsziekten', zoals diabetes, atherosclerose, astma, allergieën, zwaarlijvigheid en kanker. Deze ziekten zijn wijdverbreid in de ontwikkelde wereld, maar komen vrijwel niet voor onder de hedendaagse inheemse volkeren.


In een studie van 2000 Kaluli-aboriginals uit Papoea-Nieuw-Guinea werd slechts één marginaal geval van klinische depressie gevonden. Waarom? Omdat de levensstijl van Kaluli erg lijkt op de levensstijl van onze jager-verzamelaars voorouders die bijna 2 miljoen jaar duurde vóór de landbouw, zei Ilardi.


"99,9 procent van de menselijke ervaring werd geleefd in een jager-verzamelaarscontext", voegde hij eraan toe. "De meeste selectiedruk die onze genomen heeft gevormd en gevormd, is echt goed aangepast aan die omgeving en die levensstijl."


Gezien het bijna 3 miljoen jaar bestaan ​​van mensachtigen, heeft ons geslacht, sinds de homo habilis voor het eerst begon met het gebruik van stenen werktuigen, een snelle milieuverandering ondergaan sinds de komst van de landbouw ongeveer 12.000 jaar geleden. En in de afgelopen 200 jaar, sinds de industriële revolutie, heeft onze soort te maken gehad met wat Ilardi 'radicale milieumutatie' noemt.


Hoewel onze omgeving radicaal is gemuteerd, is ons menselijk genoom in wezen hetzelfde als 200 jaar geleden, zegt Ilardi. “Dat zijn pas acht generaties. Het is niet genoeg tijd (voor significante genetische aanpassingen)".


"Er is een diepe mismatch tussen de genen die we dragen, de lichamen en hersenen die ze bouwen en de wereld waarin we ons bevinden", zei hij. "We zijn nooit ontworpen voor het sedentaire, indoor, sociaal geïsoleerde, fastfood-beladen, slaapverstoord en arme moderne leven.


De oplossing

Hoewel hij niet helemaal tegen medicatie is, zegt Ilardi dat we alle medicijnen ter wereld kunnen gebruiken voor de depressie-epidemie en dat het geen deuk zal maken.


Het gebruik van antidepressiva is de afgelopen 20 jaar met 300 procent gestegen, maar het aantal depressies is blijven toenemen. Een op de negen Amerikanen ouder dan 12 jaar gebruikt momenteel een antidepressivum en een op de vijf heeft er ooit een gebruikt.


Het antwoord, zegt Ilardi, is een verandering in levensstijl. Hij zegt dat de resultaten van zijn zesstappenprogramma zijn stoutste dromen hebben overtroffen:


1. Beweging

2. Omega 3-vetzuren

3. Zonlicht

4. Gezonde slaap

5. Rumineren leren counteren (piekerkwartier etc.)

6. Sociale connectie


Sociale verbinding

Een andere enorme factor in de moderne depressie is het gebrek aan sociale connectie in onze moderne kerngezinsbubbels. "kwalitatief contact met onze dierbaren breekt onze stressreactie", zegt Ilardi.


Het probleem is dat we sociale contact hebben vervangen door schermtijd. "Onze voorouders van jager-verzamelaars brachten elke dag de hele dag door in het gezelschap van hun dierbaren."


Helaas zorgt ziekte, waaronder psychische aandoeningen, ervoor dat mensen zichzelf isoleren, wat de depressie alleen maar erger maakt.


"Weersta de drang om je terug te trekken", zegt Ilardi, "want als je ziek bent, zegt je lichaam dat je moet stoppen en weg moet trekken. Als je griep hebt, is dat adaptief. Als je een depressie hebt, is dat het ergste wat je kunt doen.”

16 views0 comments

Recent Posts

See All