De man die 382 dagen vastte!

Updated: Jul 7, 2020

Angus Barbieri heeft in 1965 een jaar plus 17 dagen gevast, waarbij hij alleen koffie, thee en water dronk. Hij woog 207 kg, heeft puur op zijn vet geteerd en verloor 125 kg. Het meest belangrijke aan dit verhaal is dat hij zich tijdens deze periode goed heeft gevoelt zonder aanzienlijke klachten en bovendien zijn nieuwe gezonde gewicht 5 jaar later heeft vastgehouden. Met name dit laatste is een belangrijk signaal van een gezonde transformatie. Dit alles is in een wetenschappelijke publicatie vastgelegd.

Angus was naar verluidt ziek van obesitas en meldde zich aan bij de afdeling geneeskunde van de universiteit van de Royal Infirmary of Dundee met een gewicht van 207 kg. Hij vertelde het ziekenhuispersoneel dat hij klaar was om samen voedsel uit te snijden, dus artsen stemden graag in om zijn voortgang te volgen. De artsen van Angus hadden niet echt verwacht dat het vasten lang zou duren. Maar ze dachten dat een korte vasten hem zou helpen wat af te vallen. Om zijn gebrek aan voedingsstoffen te compenseren, kreeg hij multi-vitaminen voorgeschreven om regelmatig in te nemen, waaronder kalium, natrium en gist. Naarmate de dagen weken werden, nam de volharding van Angus toe. De Schot wilde zijn gerapporteerde 'ideale gewicht' van 82 kg bereiken, dus bleef hij doorgaan, tot grote verbazing van zijn artsen. Angus bezocht regelmatig ziekenhuisbezoeken en bleef vaak overnachten. Hij kreeg regelmatig bloedonderzoek, waaruit bleek dat zijn lichaam opmerkelijk goed functioneerde. Naarmate weken maanden werden, compenseerde hij zijn gebrek aan voedsel door meer zwarte thee, zwarte koffie en bruisend water te drinken, die allemaal calorievrij zijn. Zijn lichaam begon zich aan te passen aan het gebrek aan voedsel door zijn eigen vetvoorraden te verbranden voor energie. Daar had hij natuurlijk voldoende van. De afgelopen acht maanden waren de bloedglucosespiegels van Angus constant erg laag, ongeveer 2 mmol / l, maar de Schot had daardoor geen nadelige effecten.


Conclusie en boodschap

Voeding en eetgewoonten in relatie met gezondheid is een complexe puzzel. Echter zijn het fabels dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is of dat je per se elke dag(deel) voedsel nodig hebt om te kunnen functioneren. Dit is alleen wel afhankelijk van of je gezondheid bent, vet kunt verbranden en dus kunt gebruiken voor energie. Helaas is de westerse mens niet zo gezond en zijn de meeste mensen niet in staat om echt hun vetvoorraad aan te spreken. Dat ga je merken in klachten, wanneer je energienood krijgt. Fasten, lagere maaltijdfrequenties, vetrijk en koolhydraat arme (ketogeen/low carb) dieten zijn evolutionair en wetenschappelijk goed onderbouwd. Onze voorouders aten ook niet elke dag een bom van suiker of om de paar uur uit de (koel)kast. Voor hen was het voedsel wel eens een tijdje op en kwamen net zoals Angus in de vaststaat. Dit is over het algemeen geen enkel probleem en juist essentieel voor je gezondheid, wanneer je net als Angus een balans dient te herstellen. Met name bij ernstige diabetes dient dit onder goed toezicht te gebeuren.


Let op: Dit is geen advies voor een ongevarieerd, ongebalanceerd en onnatuurlijk dieet.

Bron:

  1. Features of a successful therapeutic fast of 382 days duration
26 views0 comments