Covid-19: Politisering, corruptie en onderdrukken van wetenschap

Updated: Jan 12

Arts en hoogleraar dr. Kamran Abbasi, hoofd redacteur van de Britisch Medical Journal (wetenschappelijk tijdschrift) start een artikel met de woorden (1):


When good science is suppressed by the medical-political complex, people die!

"Politici en regeringen onderdrukken de wetenschap. Dat doen ze in het algemeen belang, zeggen ze, om de beschikbaarheid van diagnostiek en behandelingen te versnellen. Ze doen dit om innovatie te ondersteunen, om producten met ongekende snelheid op de markt te brengen. Beide redenen zijn gedeeltelijk aannemelijk en de grootste misleidingen zijn gebaseerd op een kern van waarheid. Maar het onderliggende gedrag is verontrustend...

Open links voor verdere verhaal

Corruptie, de farmaceutische industrie en de medische wetenschap

Onderzoekers schrijven dat er is nu overvloedig bewijs is van betrokkenheid van farmaceutische bedrijven en de medische wetenschap corrumpeert (2). Binnen de medische wereld wordt vrij naïef algemeen aangenomen dat dit het gevolg is van alleen belangenverstrengeling.


Hoewel het in eerste instantie waarschijnlijk lijkt dat de medische wetenschap gecorrumpeerd is door belangenconflicten van medische onderzoekers, verklaard dit maar een beperkt deel van wat er gaande is. Zo creëren farmaceutische bedrijven hun eigen onderzoek en hun eigen manieren om dat onderzoek te verspreiden, vertrouwend op structuren en tradities van de medische wetenschap om hun werk te legitimeren. Hoewel we kunnen spreken van bedrijven met belangenconflicten, is het natuurlijker om te zeggen dat ze in hun eigen belang handelen, s (2).


Oxicodon als recent voorbeeld van corruptie en misdaden tegen de menselijkheid

Opioïdenfabrikant Purdue Pharma LP (Purdue) pleitte op 24 november 2020 schuldig in de federale rechtbank in Newark, New Jersey, aan samenzweringen om de Verenigde Staten en het Amerikaanse volk te bedriegen en het anti-smeergeldstatuut te schenden (3).


Ze hebben het volk misleid met het verdraaien van feiten, onderzoek en de centrale bewering dat oxicodon ongevaarlijk is.


Alleen al tussen 1999 en 2018 stierven ruim 232.000 Amerikanen aan een overdosis van opioïden, morfine-achtige pijnstillers (4).


Andere schandalen en medische complotten

1 Tabaksindustriecomplot jaren 50/60: Tabaksindustrie in samenwerking met corrupte politici/ wetenschappers hebben wetenschap verdraaid en verwarring gezaaid, om zo decennia lang de waarheid te weerhouden van de bevolking. Uit interne documentatie blijkt hoe verschillende directeuren samenwerkten en via een campagne van twijfelzaaien heel goed wisten wat ze deden (5).


'The Waxman Hearings'. Op april 1994 zweerden de 7 CEO's van de

Tabaksindustrie nog dat nicotine in hun sigaretten niet verslavend zou zijn.2 Pfizer schandaal/complot in Nigeria in 1996: Pfizer was betrokken bij een experimenteel medicijn en de dood van 11 van de 200 kinderen waaraan zij dit hebben gegeven. Een groot deel van deze kinderen die bleven leven, zijn gemutileerd met verlammingen en leverschade (6).


Pfizer ontkende enig wangedrag en verklaarde dat de kinderen stierven aan meningitis in plaats van aan hun medicijn. Een onderzoek door een panel van experts ingehuurd door de Nigeriaanse regering wees uit dat Pfizer schuldig was aan de dood van de kinderen en schuldig was aan het uitvoeren van proeven op mensen zonder geïnformeerde toestemming. In de daaropvolgende jaren werden verschillende rechtszaken aangespannen tegen Pfizer door ouders en de deelstaatregering van Kano. In 2009 werd een buitengerechtelijke schikking getroffen voor naar verluidt $ 75 miljoen aan de staat Kano en $ 175.000 aan vier families van dode kinderen (6).


3 Covid-19 en Pfizer corruptie aangekaart in wetenschappelijk tijdschrift: De British Medical Journal (BJM) rapporteert het volgende (6): Een regionaal directeur die werkzaam was bij deze onderzoeksorganisatie Ventavia Research Group heeft het wetenschappelijk blad BJM verteld dat het bedrijf gegevens vervalste, patiënten niet volgens protocol onderzocht, onvoldoende opgeleide vaccinateurs in dienst had en traag was met het opvolgen van bijwerkingen die werden gemeld in de cruciale fase III-studie van Pfizer. Medewerkers die kwaliteitscontroles uitvoerden, waren overweldigd door de hoeveelheid problemen die ze aantroffen (7).


Na herhaaldelijk Ventavia op de hoogte te hebben gebracht van deze problemen, e-mailde de regionale directeur, Brook Jackson, een klacht naar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ventavia ontsloeg haar later diezelfde dag. Jackson heeft The BMJ tientallen interne bedrijfsdocumenten, foto's, audio-opnamen en e-mails gegeven (7).


En zij zijn te vertrouwen met het produceren van een vaccin dat veilig is?


4 Dogma vet/cholesterol: Centraal in dit verhaal staat wetenschapper dr. Ancel Keys die fraude heeft gepleegd in zijn onderzoek (gegevens manipuleren) en in samenwerking met de suikerindustrie en corrupte politici, de wereld wijs heeft gemaakt dat het eten van (verzadigd) vet en cholesterol schadelijk voor ons is. Zijn diet-lipid-heart hypothese is nooit bewezen (8,9). Nog steeds zijn mensen (onnodig) bang voor (natuurlijk) verzadigd vet en cholesterol in voeding.


Lees het verhaal "Hoe (verzadigd) vet een slechte naam kreeg"


5 Dieselschandaal/complot: De oud-topman van Volkswagen Martin Winterkorn is opgestapt vanwege het schandaal. Hij hield in eerste instantie vol dat hij niets wist van het gesjoemel, maar inmiddels blijkt dat de top van Volkswagen al jaren bezig is geweest om dit voor het publiek te verbergen (10).


Een onderzoekscommissie van het Europees Parlement concludeerde dat de Europese Commissie nalatig is geweest door jarenlang geen actie te ondernemen tegen het gebruik van sjoemelsoftware. En dit terwijl er sinds 2010 meerdere aanwijzingen voor waren (10).


Wetenschappers voor huur (mercenary scientists)

Dr. David Michaels is een epidemioloog en professor aan de George Washington University School of Public Health. Hij heeft hoge senaats- en volksgezondheidsfuncties bekleed in de regeringen van president Barack Obama (waar hij adjunct-secretaris van Arbeid voor veiligheid en gezondheid was) en president Bill Clinton (adjunct-secretaris van Energie voor Milieu, Veiligheid en Gezondheid).


Michaels is een leider in het verdedigen van de integriteit van de wetenschap die ten grondslag ligt aan de bescherming van de volksgezondheid en het milieu, en is de auteur van The Triumph of Doubt: Dark Money and the Science of Deception (Oxford University Press, 2020) en Doubt is Their Product ( Oxford University Press, 2008), evenals talrijke artikelen in Science, JAMA en andere toonaangevende wetenschappelijke publicaties.


In 'The Triumph of Doubt' vertelt hij over 'mercenary scientists' (wetenschappers) die als huurlingen hun diensten verlenen aan industrieën die bereid zijn daarvoor te betalen.


Hij legt uit hoe de wetenschap steeds vaker door lobbyisten wordt misbruikt om overheidsbeleid te ondergraven. Voor de industrie is wetenschappelijk onderzoek in twijfel trekken de beste manier om te voorkomen dat een schadelijk product wordt gereguleerd, stelt Michaels. "Twijfel zaaien is veel makkelijker, en in de praktijk veel effectiever, dan het beleid zelf bekritiseren", aldus Michaels.


"It is difficult to get a man to understand something when is salary

depends upon his not understanding it." -Upton Sinclair


Book review: (2021) Journal of Public Afairs Education (11).


Complotten (en gevolgen van) zijn dagelijkse koek

Complotten komen dus wel degelijk voor in allerlei gradaties en vormen, zoals het Watergate schandaal of de aanslag op Julius Caesar door maatje Brutus & Co. Dat er zo weinig mee gebeurd en eigenlijk niets veranderd heeft er mee te maken dat industrieën en de daaraan verbonden politici het op allerlei manieren verhinderen. Ze dwarsbomen dit om macht en geld te vergaren. Alsof ze nog niet voldoende hebben....


Het is een ziekelijke drive voor macht en geld met enorme negatieve maatschappelijke gevolgen.


Wanneer leren we het nou eens dat dit (al tijden) de realiteit is van onze maatschappij en mensen hier vatbaar voor zijn en gaan we er echt wat aan doen. Het begint bij het creëren van meer bewustwording


 

Bronnen

(1) Abbasi K. (2020). Covid-19: politicisation, "corruption," and suppression of science. BMJ (Clinical research ed.), 371, m4425. https://doi.org/10.1136/bmj.m4425


(2) Sismondo S. (2021). Epistemic Corruption, the Pharmaceutical Industry, and the Body of Medical Science. Frontiers in research metrics and analytics, 6, 614013. https://doi.org/10.3389/frma.2021.614013


(3) https://www.justice.gov/opa/pr/opioid-manufacturer-purdue-pharma-pleads-guilty-fraud-and-kickback-conspiracies


(4) https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5212957/pijnstiller-opiaten-oxycodon-fentanyl-verslavend-purdue-mckinsey


(5) Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680–1685. doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394


(6) https://www.brookings.edu/blog/africa-in-focus/2021/12/03/what-do-pfizers-1996-drug-trials-in-nigeria-teach-us-about-vaccine-hesitancy/


(7) Thacker P. D. (2021). Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer's vaccine trial. BMJ (Clinical research ed.), 375, n2635. https://doi.org/10.1136/bmj.n2635


(8) Malhotra, A., Redberg, R. F., & Meier, P. (2017). Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions. British journal of sports medicine, 51(15), 1111–1112. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097285


(9) Uffe Ravnskov, Michel de Lorgeril, David M Diamond, Rokuro Hama, Tomohito Hamazaki, Björn Hammarskjöld, Niamh Hynes, Malcolm Kendrick, Peter H Langsjoen, Luca Mascitelli, Kilmer S McCully, Harumi Okuyama, Paul J Rosch, Tore Schersten, Sherif Sultan & Ralf Sundberg(2018)LDL-C does not cause cardiovascular disease: a comprehensive review of the current literature,Expert Review of Clinical Pharmacology,11:10,959-970,DOI: 10.1080/17512433.2018.1519391


(10) https://www.nu.nl/volkswagen-schandaal/4131514/moet-weten-dieselschandaal-van-volkswagen.html


(11) Cynthia A. Golembeski (2021) The triumph of doubt: Dark money and the science of deception,Journal of Public Affairs Education,DOI: 10.1080/15236803.2021.1908104

40 views0 comments

Recent Posts

See All