PSYCHOLOOG

psyche 'de controle kamer'

Je bent gelukkig of functioneert op een bepaald niveau. Het beperkt om te denken in hokjes en termen als (psychisch) stoornis of ziekte. Het brengt een vertekening aan en werkt handicaperend. Het zegt nog niets over de oplossing en mogelijkheden voor verbeteringen. Ik ben liever oplossingsgerichtheid, waarbij gepraat wordt over wat (interne) werkingsmechanismen zijn en waar je invloed ligt.

Ik zou hier een lijst met klachten, stoornissen etc. kunnen geven waarvoor je naar een coach, psycholoog of therapeut zou kunnen gaan, echter gaat het er naar mijn inziens om of je het waard vindt om voor jou leven verbetering aan te brengen, ongeacht label of noodzaak.

"Change the way you look at things and the things you look at change" 

                                                                        Wayne W Dyer

“All things are subject to interpretation. Whichever interpretation prevails at a given time is a function of power and not truth.” 
                                                                 Friedrich Nietzsche

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge.
                                                                                Bruce Lee

 

Dualisme 

Anno 2018 kan ik wel rustig zeggen dat de psyche (denken en gevoel) ons zenuwstelsel is. Descartes is al zo'n 350 jaar dood en zijn dualisme heeft (te) lang de mens verward lichaam en psyche/geest als gescheiden fenomenen te zien. Een voorbeeld hiervan is dat onderzoek laat zien dat bij een depressie o.a. een breindeel (hippocampus) ontstoken is en ook krimpt door afname van hersencellen. Mijn wens is dat we met ons  allen het meer als lichamelijk zien, en daardoor psychische (ofwel in ons bewustzijn) uitende klachten meer bij zich zelf kunnen gaan accepteren. Dat is belangrijk want, acceptatie dat er iets is, is een voorwaarde om het te veranderen. 

VAn acceptatie naar inzicht en door naar verandering

Wat ons o.a. onderscheid van dieren is de mogelijkheid om te reflecteren en vooruit te denken in tijd. We kunnen nadenken over het verleden en inzichten krijgen in onze patronen. Dit maakt het mogelijk om andere keuzes te maken en ons leven een andere richting te geven. Zonder reflectie en bewustwording zullen we bestaande patronen herhalen die zijn ontstaan door ons verleden. Met deze (zelf)kennis kunnen we ons pad vervolgen naar meer geluk, prestaties en gezondheid.